Martinje: Tradicija, Vino i Okusi Zagorja

Što je Martinje i zašto ga slavimo?

Blagdan Svetog Martina jedan je od najveselijih i najvažnijih dana za ljubitelje vina i tradicije, posebno u sjevernoj Hrvatskoj.  Kao pravi zagorci, u hotelu Kaj, častimo ovu posebnu prigodu uz bogat program i tradicionalne gastronomske delicije.

Tko je bio Sveti Martin?

Sveti Martin, zaštitnik vinara i vinograda, bio je rimski vitez rođen u današnjoj Mađarskoj. Nakon vojne službe, zaredio se i kasnije postao biskup. Njegov blagdan posebno je značajan na sjeveru Hrvatske, gdje se slavi ceremonijalom krštenja mošta u vino.

Narodni običaji

Na dan Svetog Martina, stoljećima se održava svečanost "krštenja" mošta, pri čemu se mlado vino simbolički proglašava vinom. Tradicionalna martinjska trpeza uključuje jedno nezaobilazno jelo – gusku s mlincima, a u duhu očuvanja te bogate tradicije, u hotelu Kaj redovito pripremamo našu specijalnu "martinjsku racu z mlincima", koja krasi jelovnik na Martinjskoj večeri.

Legenda o Svetom Martinu

Prema predaji, Martin je bio veliki ljubitelj vina i sam vinogradar. Prije nego što je postao biskup, pokušao se sakriti među guskama, ali su ga one izdale svojim gakanjem. Danas se, prema legendi, u njegovu čast jede guska – kao "kazna" za to izdavanje!

U Zagorju se tom prilikom izgovaraju stihovi: "Dok Martin dojde v pol noč na vrata, mošt bu čist kak nebe bez oblaka... Krstil bu mošteka, ime mu Vinček dal, mnogi bu pajdaš radi njega v klancu ili v grabi zaspal."

Savjeti za ljubitelje vina

  • Čašu vina uvijek držite za stalak kako ne biste zagrijali vino
  • Prilikom zdravice, obavezno pogledajte osobu u oči
  • Otvorenu bocu vina čvrsto zatvorite ili, još bolje, uživajte u svakom gutljaju do kraja

Za rezervacije i dodatne informacije, kontaktirajte nas telefonom ili mailom na +385 49 326 600 ili kaj@salveregina.hr ili ispunite obrazac niže.


Saznajte više:

Rezervirajte svoje mjesto na vrijeme, broj mjesta je ograničen!

vrh stranice